Hoe wordt leer eigen gemaakt?

Wij krijgen veel vragen over ons leer en hoe leer in het algemeen nou precies wordt gemaakt en wat het proces is van de leerlooierijen. Daarom neem ik jullie graag mee in de totstandkoming van het leer in het algemeen; mijn eigen ervaringen, onze leerlooier (waar we al jaren mee samenwerken) en ons type leer en wat basis tips om typeleer te herkennen. We beginnen met de totstandkoming in het algemeen.

1. Hoe wordt leer eigenlijk gemaakt?

Het leer ontwikkelen begint met de huiden. Eerst moet voorkomen worden dat de huiden gaan bederven, dat doet de looierij door het te bestrooien met zout. Ze gooien eigenlijk voornamelijk veel onderdelen van de huid weg: alles behalve de lederhuid waarin de haren met worstel vastzitten. 

De lederhuid wordt vervolgens weer ontzout door het in een houten vat met water te spoelen. Ook de haren en het vet worden opgelost. Wat je dan overhoud is een kale huid en vanaf daar wordt er verder gewerkt met het leder, maar we zijn er nog niet.

Het proces van het splitten begint. De lederhuiden worden in tweeën gesplitst (in de lengte) waarbij het bovenste laagje, de nerflaag, gebruikt wordt voor de meubelindustrie en onze Mutsaers tassen. De onderste leeg is een laag splitleer die normaliter gebruikt wordt voor riemen, schoenen en goedkopere tassen. 

 

Nu gaan we met het gesplitte leer naar de volgende fase. Dat gebeurt ook weer in vaten. Heel belangrijk is dat het leer goed gebeitst wordt, waardoor het lekker soepel wordt. Hier kan een goede leerlooierij zich echt onderscheiden. Wederom wordt er met zout gewerkt en bestrooien ze de huiden met zout. Nadat ook dit zout er weer vanaf is gespoeld, kan het looien beginnen. Het leer wordt door een machine gehaald om te zorgen dat het leer overal even dik en sterk is. 

 

En je zal het niet verwachten, maar het leer (nog steeds één groot stuk) gaat weer een vat in. Hier worden de huiden door en door geverfd. Slechte looierijen doen dit maar kort en de betere uiteraard langer. Je mag raden met wie wij als Mutsaers zaken doen...;-)! Dit is ook het moment waarop er vet wordt toegevoegd. Nadat ook dit is gedaan en het goed is  ingewerkt in het leer, gaan de huiden de droogtunnel in. Droog en mooi uit de tunnel brengen ze nog een laagje aan over het leer, dit laagje zorgt voor bescherming tegen vocht en vuil. Ook is er leer waar dit laagje niet wordt aangebracht, dat noemen we Aniline leer, dat is een schitterend product, maar is een niet te doen in onderhoud. Na twee weken gebruik is al het mooie er af, dus Aniline leer komt de Mutsaers fabriek niet in.  

Zo, nu kan het leer dan eindelijk vanuit Italië naar ons in Kaatsheuvel verstuurd worden. Ik rij regelmatig naar Italië om het nieuwe leer te bekijken en te beoordelen. Na dit hele proces komt het leer echt als huid bij ons binnen en gaan we het helemaal zelf verwerken (snijden, vormen, afwerken). 

 

Dus het duurt even voordat het leer bij mij onder de naaimachine ligt en voordat het een tas is die u met trots kan dragen. Maar het is het wachten waard en de totstandkoming van leer is een prachtig proces waarbij vakmanschap volop aanwezig is en essentieel is. 

Volgende keer zal ik je meer vertellen over de verschillende lagen leer en hoe je als "leek" kan herkennen wat voor leer je in handen hebt. Handig als je in een winkel staat of ergens op een marktje in Turkije.... "Real leather, real leather"

write a comment

All comments will be moderated before being published