Echt leer? Tips om dat te herkennen

Even nog kort over het maakproces: leer wordt dus gesplitst, in de lengte waarbij het bovenste laagje, de nerflaag, gebruikt wordt voor de meubelindustrie en onze Mutsaers tassen. De onderste leeg is een laag splitleer die normaliter gebruikt wordt voor riemen, schoenen en goedkopere tassen. 

Dit is dus allebei echt leer, maar de kwaliteit verschilt sterkt. De bovenlaag is het beste en is veel soepeler, sterker en ruikt meer naar leer. De onderste laag is wel leer, maar niet het beste. 

Maar als je op dat marktje staat, hoe weet je nou of het echt leer is?

1. gewoon even ruiken. Leer ruikt sterk en lekker, dus even oppakken die tas en ruiken

2. ohja, leer is van een dier, het leer ziet er dus (ook bij een tas) niet overal precies hetzelfde uit. Wel goed kijken, dan valt het je op

3. Koud of warm. Leer voelt warm aan, kunststof koud en kil, bah

4. steek het in de fik. Houd er maar een aansteker bij, dan zal echt leer geen vlamvatten. Bedenk wel dat splitleer (de onderste laag) ook niet zal verbranden, maar niet het beste leer is. Maar wel echt

5. water erop, laat er maar een beetje water over gaan, bij leer spoelt het er als gehele druppels zo vanaf. Bij kunststof, nope!

6. lekker flexibel en soepel. Echt leer (vooral de bovenste laag) is heerlijk soepel en flexibel. 

 

Dus mocht je in Turkije op een marktje staan deze zomer, dan heb je wat munitie om te testen of het echt en mooi leer is. Maar weet wel dat verkopers van nep alles proberen om het echt te laten lijken, inspuiten met leergeur, waterafstotende spray, etc. 

Daarom mijn laatste en tevens allerbeste tip (gebruiken wij bij Mutsaers al jaren), gebruik je boerenverstand! Een echte leren tas onder de € 90,-....;-) Zie mijn vorige blog en zie al het vakmanschap en de arbeid, dat gaat niet lukken!!!

Veel plezier deze zomer en maak er wat moois van op alle marktjes, stranden, pleintjes en terrasjes.

Met handgemaakte groet,

Wim Mutsaers    

write a comment

All comments will be moderated before being published